Obvestila
SPOROČILO ZA JAVNOST
DATUM: 31. MAJ 2007

RAZLIČNI NAMENI RABE STANOVANJ


Državni svet Republike Slovenije je organiziral posvet o osnovnem namenu gradnje in rabe stanovanj oziroma o ustvarjanju pogojev za človekov dom. Danes se stanovanja uporabljajo tudi v druge namene, zato ni več samo socialna kategorija v družbeni lasti, ampak je tudi kapital, poleg tega se zakonske omejitve od leta 1991, ki naj bi zaščitile klasične rabe stanovanj, nedosledno izvajajo. Zaradi tega se pojavljajo motnje na trgu ponudbe stanovanj za stalno stanovanjsko bivanje, nelojalna konkurenca razvoju podjetništva in različne oblike sive ekonomije. Na posvetu so udeleženci osvetliti problematiko in pridobili izhodišča za razreševanje tistih področij, ki dopuščajo rabo stanovanj tudi za opravljanje mirne pridobitne in nepridobitne dejavnosti. Izpostavili so vprašanje, ali je primerno, da se stanovanje uporablja tudi v druge, nestanovanjske namene.

Na posvetu so sodelovali državni svetnik Boris Janez Bregant, Anita Frantar Hočevar iz Ministrstva za okolje in prostor (Raba stanovanj, kot jo opredeljuje stanovanjski zakon),  Marko Podrekar iz Ministrstva za gospodarstvo (Stanovanjska zakonodaja z vidika izvajanja zakona o gostinstvu), Marija Ferlež iz Ministrstva za finance (Davčna zakonodaja na področju rabe stanovanj), Jožka Hegler direktorica Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana (Opravljanje mirne dejavnosti v stanovanjih), Majda Buda, samostojna raziskovalka (Vsebina in pomen sporazuma o etažni lastnini in pogodbe o medsebojnih razmerjih med etažnimi lastniki), doc. dr. Marija Molan, zdravstvena svetnica iz Kliničnega centra Ljubljana - Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa (Izkoristiti večje zaposlitvene možnosti izven mest),   doc. dr. Andreja Cirman iz Ekonomske fakultete (Strategija rabe stanovanj mora biti usklajena s strategijo gospodarskega razvoja države).

Prispevka Zavoda Gostoljubnost slovenskih domov s posveta "Različni nameni rabe stanovanj":

"Kdo rabi in biva v stanovanjih"

"Vsebina in pomen sporazuma o etažni lastnini in pogodbe o medsebojnih razmerjih med etažnimi lastniki"
Nadaljuj
Več...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.