Obvestila
MALI  TURIZEM IN ZAVOD  GOSTOLJUBNOST  SLOVENSKIH  DOMOV
Razvoj, rezultati, usmeritve 1993-2015
Drugo obdobje od leta 1996 do leta 2005


Združenje za turizem in gostinstvo pri Gospodarski zbornici Slovenije in sekcija sobodajalcev

V tem obdobju je zelo pozitivno delovalo Združenje za turizem in gostinstvo pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Takoj po drastičnem zmanjšanju števila registriranih sobodajalcev s cca. 6.000 na nekaj sto v prvih letih po sprejemu zakona o gostinstvu v letu 1995 je ugotovilo, da je sobodajalstvo in ponudba manjših ponudnikov nastanitev prepuščena sama sebi, da se zgublja, kar ima negativne učinke na celovit razvoj gospodarstva in zmanjšuje mednarodno konkurenčnost Slovenije v ponudbi vseh zvrsti turizma.

Podobne praktične izkušnje je takrat že imela družba TOUR DA-LA d.o.o., ki je združenju predala več pobud za lažje zakonske pogoje uvajanja in poslovanja manjših turističnih ponudnikov. Ker je družba TOUR DA-LA d.o.o. več let pripravljala predloge strokovnih pobud zlasti za odpravo administrativnih ovir za razvoj malega turizma, je bil sklenjen dogovor o sodelovanju z Gospodarsko Zbornico Slovenije kot pristojno organizacijo za naslavljanje svojih pobud državnim organom.Namreč odzivnosti državnih organov na podjetniške pobude za urejanje določene širše družbeno pomembne problematike skoraj ni bilo ne glede na družbeno razsežnost predlaganih rešitve; pojasnili so, da se z enim podjetjem ne bodo ukvarjali.

Navedeno je prispevalo k odločitvi, da je Združenje za gostinstvo in turizem pri GZS v letu 1998 pristopilo k organiziranju sekcije sobodajalcev in kasneje je bila sekcija sobodajalcev predvsem zaradi tržnega povezovanja pobudnik ustanovitve neprofitnega Zavoda PTO AS, področne turistične organizacije za razvoj in organiziranost apartmajev in zasebnih sob.

Sekcija sobodajalcev je operativno delovala do leta 2008 preko svojega izvršilnega odbora. Enkrat letno je bil zbor članov sekcije. Delovanje sekcije je financirala Gospodarska zbornica Slovenije. Ker člani sekcije niso imeli skupnega tržnega središča, so se tudi s finančno pomočjo Slovenske turistične organizacije v okviru sekcije sobodajalcev objavljali v Ceniku zasebnih nastanitev v apartmajih, sobah in počitniških hišah. Od začetka delovanje sekcije sobodajalcev je bilo v Cenik zasebnih nastanitev vsako leto vključenih več manjših ponudnikov nastanitev, v letu 1998 jih je bilo 62, v letu 2005 že 270 in vsa leta kasneje jih je vključenih nad 200. Izdajo Kataloga zasebnih nastanitev je do leta 2007 pripravljalo Združenje za turizem in gostinstvo pri GZS in financirala Slovenska turistična organizacija. Po ukinitvi obveznega članstva v GZS od leta 2008 in ukinitvi financiranja Kataloga s strani STO je izdajo Kataloga zasebnih nastanitev prevzel Zavod PTO AS, predhodnik Zavoda Gostoljubnost slovenskih domov.

Nadaljuj
Več...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.