Obvestila
MALI  TURIZEM IN ZAVOD  GOSTOLJUBNOST  SLOVENSKIH  DOMOV
Razvoj, rezultati, usmeritve 1993-2015
Drugo obdobje od leta 1996 do leta 2005



HIŠE S TRADICIJO, zavod za razvoj hiš s tradicijo

Zavod za razvoj hiš s tradicijo je bil ustanovljen v letu 2001 in združuje turistične objekte, ki razvojno negujejo v preteklosti razvito kulturo bivanja in jo kot posebno vrednost, zanimivost in drugačnost odstirajo vedno bolj zahtevnim in vedoželjnim gostom. Zavod za razvoj hiš s tradicijo je nosilec turističnega produkta manjših turističnih ponudnikov »Hiše s tradicijo«.
Pobuda za nastanek združenja Hiš s tradicijo je nastala v mednarodnem projektu »Europe of Tradition«. Mestna občina Ljubljana,  Oddelek za gospodarske dejavnosti in turizem, kasneje Turizem Ljubljana, je kot predstavnik Slovenije leta 1999 pristopil v imenovani projekt kot predstavnik »slovenske« regije. Hiše s tradicijo so leta 2004 izpolnile zahteve in postale članice konzorcija »Europe of Traditions«, v katerem  so še združenja iz Francije, Irske, Nizozemske, Portugalske, Avstrije, Italije, Madžarske, Nemčije in Španije.

Hiše s tradicijo Slovenije vabijo goste, ki želijo doživeti dediščino in avtentičnosti bivanja v posameznem kraju, občutiti klimo prostorov zgrajenih iz naravnih materialov, uživati v jedeh pripravljenih po starih receptih iz sestavin pridelanih v okolici, sodelovati v tradicionalnih opravilih in običajih, obiskovati druge objekte z ohranjeno kulturno dediščino, uživati v miru in neokrnjeni naravi ter spoznati naravne znamenitosti. Pri vsem tem pa občutiti domačnost in individualni odnos gostitelja, ki na željo pripravi tradicionalno večerjo, ob kateri vas seznani s preteklostjo hiše in kraja. Med Hišami s tradicijo so tudi manjši objekti z ohranjeno kulturno dediščino brez nastanitev. V njih so na ogled etnološke zbirke, gostitelji običajno po stari navadi izrečejo dobrodošlico, prikažejo življenje v preteklih obdobjih in goste pogostijo s tradicionalnimi jedmi.

Strokovni svet zavoda je izdelal metodologijo za ocenjevanje hiš s tradicijo in Pravilnik o ocenjevanju ansamblov in stavb glede na identitetne, razpoznavne značilnosti. Ocenjevanje zajema snovno in nesnovno kulturno dediščino. V okviru snovne kulturne dediščine se ocenjuje ambient,  zunanjost in notranjost objekta ter v okviru nesnovne kulturne dediščine se ocenjujejo etnološka merila, ponudba jedi in pijač ter celostna grafična podoba s predstavitvijo objekta.
Glede na tradicionalno razpoznavnost v arhitekturi, opremi, navadah in gastronomiji so objekti razvrščeni v eno od petih kategorij Hiš s tradicijo oziroma turistično posebnost. Kategorija ni odvisna od vrste stavbe ali stavbnega kompleksa. Hiše s tradicijo se sicer razvrščajo v naslednje vrste:
- Preproste podeželske zgradbe
- Podeželske domačije in meščanske hiše
- Gradovi, graščine, dvorci

Zavod za razvoj hiš s tradicijo v sodelovanju s STO skrbi za promocijo turističnega produkta » Hiše s tradicijo«. Hiše s tradicijo so predstavljene na zloženki v slovenskem, angleškem, nemškem in italijanskem jeziku, na spletnih straneh Slovenske turistične organizacije STO v okviru tematskih nastanitev.  Nastanitvena ponudba Hiš s tradicijo je kot specializacija vključena v Centralni rezervacijski sistemi (CRS), na domači spletni strani združenja  www.hisestradicijo.com in na specializiranem portalu manjših ponudnikov nastanitev ETRIPS www.etrips.si . Nosilci dejavnosti v hišah s tradicijo sami urejajo in posodabljajo podatke ter odgovarjajo na povpraševanja. Hiše s tradicijo so v vsakoletnem Katalogu zasebnih nastanitev, ki ga Zavod Gostoljubnost slovenskih domov izdaja v sodelovanju s STO označeni z logotipom, ki jih loči od ostalih ponudnikov nastanitev brez specializacije. V Sloveniji je aktivnih cca. dvajset hiš s tradicijo. Bilo bi jih lahko mnogo več, predvsem iz grajske zapuščine, kot jih je npr. v Italiji, Portugalskem; seveda pa je obnova povezana z velikimi stroški.

Hiše s tradicijo se predstavljajo na spletni strani
www.hisestradicijo.com.
Nadaljuj
Več...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.