Obvestila
April 2009
Strateški in izvedbeni program prestrukturiranja slovenskega gospodarstva 2009-2014
Poudarki -  vsebinski povzetek

Jedro programa je aktivirati domače vzvode skozi konkretne med seboj soodvisne ukrepe in aktivnosti, katerih učinke je možno dnevno spremljati in zato tudi sproti dodatno ukrepati.

Izhodišče aktivnosti je dvigniti donosnost turizma in malega podjetništva, začenši z razvojem manjših turističnih nastanitev, odpirati dodatne in nove možnosti prihodkov sedanji in bodoči delovni populaciji, potencialnim podjetnikom in upokojencem.
Velika prednost je, da je ekonomsko storitveni program zasnovan na industrijski način, saj jedro tehnologije vodijo visoko usposobljeni inženirji tehničnih strok.

Vsebina programa:
Pridobiti bistveno več prilivov iz tujine z novimi gosti srednjega in višjega potrošnega razreda (bistveno bolj konkretna državna turistična promocija v tujini in več stimulacij podjetništvu v Sloveniji, ki privablja tuje goste)
Razvoj manjših turističnih nastanitev: počitniške zmogljivosti, stanovanja, kmetije, zidanice, gradovi, gostišča, planinski domovi itd.
Revitalizacija zasebnih nepremičnin za različne potrebe bivanja- tudi alternativa domovom za starejše
Revitalizacija nepremičnin za manjše podjetništvo, predvsem vezano na razvoj turizma, gostinstva (vključiti Obrtno  podjetniško zbornico Slovenije)
Revitalizacija nepremičnin kot alternativa stanovanjski blokovski gradnji in gradnji socialnih stanovanj
Aktivirati pripravljenost ljudi za podjetništvo, za nastajanje novih poklicev ali izpostavljanje zapostavljenih poklicev
Odpravljati sivo ekonomijo in delo na črno na pozitiven način

Izluščeno je, kaj lahko naredijo posamezna ministrstva: konkretno, zakaj in do kdaj

Dokazano je, da je možno program uveljaviti v celoti v koordinaciji pristojnih iz vlade.
Program ni nov. Vladi je bil posredovan januarja 2006, bil načelno pozitivno sprejet, vendar državna koordinacija ni stekla. Verjetno tudi ne zato, ker v programu niso bile aktivnosti državne uprave navedene tako konkretno kot so sedaj in ker ni bilo politične volje.

Gospodarstvo - udeleženci programa bodo ne glede na odzive vlade in ministrstev svojo pot nadaljevali, dosegali rezultate kot dokazuje priloga o dosedanjih rezultatih, vendar prepočasi in brez odločilnega učinka na preobrazbo našega gospodarstva, ponovnega vzpostavljanja, da je delo vrednota, da je najprej ekonomska kategorija, šele nato socialna. To, da imajo prednost ali se izsiljujejo ukrepi, ki trajno ne vodijo iz krize je tudi posledica premajhnega upoštevanja rezultatov in značilnosti poslovanja malega podjetništva in njihove množičnosti v slovenskem prostoru. Novo dodano vrednost je realno najhitreje pričakovati od aktiviranja malega podjetništva. 

Program 2009-2014  je predvsem organizacijski projekt. Vidni nacionalni pozitivni učinki so možni le pod pogojem izpostavljene vladne politične volje in projektnega vodenja, da se iz določenega mesta začne usklajeno in  naenkrat širiti kot spirala po celotnem slovenskem prostoru.

Majda Buda
samostojna raziskovalka

Program 2009-2014 - poudarki-vsebinski povezetek.pdf

Nadaljuj
Več...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.