Obvestila


Seminarji Airbnb - zakonitosti oddajanja stanovanjaIzobraževanje je namenjeno za vse, ki preko portala AirBnB, Booking.com, Tripadvisor ali kako drugače sprejemajo turiste na prenočevanje in za ta namen niso registrirani

Na seminarju se predstavi:

    - priložnost za vse, ki se želijo oddajati preko portala AirBNB, a ne vedo kako...
    - vse možne načine in postopke legalizacije
    - vse obveznosti pred vključitvijo v portal in ob sprejemu turista
    - kako tržno uspešno sestavimo oglas.

Organizator: Planet GV d.o.o.

Zavod gostoljubnost slovenskih domov na seminarju predstavi zakonodajni vidik sprejemanja turistov na prenočevanje.

IZ VSEBINE:


Portal Airbnb.com prek katerega lahko oddajate ali poiščete prenočišče, je vse bolj priljubljen tudi pri nas. Samo v Ljubljani lahko najdemo okoli 800 oglasov stanovanj in sob, ki jih lastniki ponujajo v kratkotrajni najem. Če iskanje razširimo na Slovenijo, je takih ponudb več kot tisoč. Če želite poslovati preko portala morate upoštevati zakonodajni vidik tega poslovanja.

Če se odločite za tako oddajanje vašega stanovanja pa morate biti previdni, zaradi vse večje razširjenosti in večinskega ponujanja stanovanj na črno, v Ljubljani čez 80%, se pripravljajo spremembe in poostren nadzor.

Ponudniki so dolžni plačati davek iz dejavnosti, turistično takso oziroma pristojbino za prenočevanje, s katero so zavezancem za plačilo v turističnem območju na voljo določene storitve in ugodnosti, ki se jim ob vsakokratnem koriščenju ne zaračunavajo posebej. Turistična taksa, ki je prihodek občine, predstavlja namenski finančni vir financiranja spodbujanja razvoja turizma, ki se nameni za izvajanje dejavnosti in storitev v javnem interesu.

Z vidika predpisov, za nadzor nad spoštovanjem katerih je prvenstveno pristojen Tržni inšpektorat RS, v nekaterih ozirih stanovanjska inšpekcija, policija in finančna inšpekcija je pomembno, da je za opravljanje dejavnosti sobodajalstva oz. oddajanja zasebnih sob gostom, subjekt registriran v Poslovnem registru Slovenije, hkrati pa mora sobodajalec, ki izvaja dejavnost v nastanitvenem obratu, v skladu s Pravilnikom o kategorizaciji nastanitvenih obratov določiti kategorijo nastanitvenega obrata. Opravljanje dejavnosti sobodajalstva je podrobneje opredeljeno v Zakonu o gostinstvu (ZGos), ki v 14. členu določa, da je sobodajalec fizična oseba, samostojni podjetnik posameznik, društvo ali pravna oseba, ki nudi gostom nastanitev z zajtrkom ali brez, v lastnem ali v najetem stanovanju ali počitniški hiši, s soglasjem pristojnega organa samoupravne lokalne skupnosti pa lahko, ne glede na določbo drugega odstavka 5. člena, tudi v drugih prostorih. Fizična oseba je lahko sobodajalec, če opravlja dejavnost le občasno (skupno ne več kot pet mesecev v koledarskem letu), gostom nudi do 15 ležišč in je vpisana v Poslovni register Slovenije.

Stanodajalec mora prijaviti posameznika, ki se začasno nastani v turističnem ali gostinskem objektu, pristojni policijski postaji v 12-ih urah.

Stanodajalec je pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali fizična oseba, ki proti plačilu sprejema goste na prenočišče oziroma počitek in se po predpisih o gostinstvu šteje za sobodajalca ali v okviru svoje dejavnosti posameznikom nudi začasno nastanitev.

Nadaljuj
Več...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.