Obvestila
MALI  TURIZEM IN ZAVOD  GOSTOLJUBNOST  SLOVENSKIH  DOMOV
Razvoj, rezultati, usmeritve 1993-2015
Tretje obdobje od leta 2005 dalje
Skupna organiziranost, promocija in trženje

Članstvo

Povezovanje in članstvo sobodajalcev se je začelo v okviru Sekcije sobodajalcev pri Gospodarski zbornici Slovenije. Sekcija je v letu 2003 imela 320 članov. Ko je članstvo v Gospodarski zbornici postalo neobvezno in so sobodajalci ter drugi manjši turistični ponudniki nastanitev iz članstva v zbornici začeli izstopati, je delo sekcije sobodajalcev v okviru Gospodarske zbornice s časom zamiralo. Zavod GSD (takrat Zavod PTO AS) je ne glede na nove razmere nadaljeval z večino aktivnosti Sekcije sobodajalcev.

Predvsem zaradi bolj zavzetega odnosa  pristojnih državnih organov do malega turizma in osveščanja manjših turističnih ponudnikov, da je v povezovanju tudi več možnosti za njihovo uspešno  poslovanje, je članstvo z minimalno članarino postalo neizogibno.  V  letu 2010  je Zavod GSD določil višino članarine glede na število ležišč za člane, ki imajo nastanitve , v fiksnem letnem znesku pa za druge člane, ki so: fizične osebe brez nastanitev,  ustanove, društva, zavode v javnem interesu, druge neprofitne organizacije, drugi poslovni subjekti. V letu 2012 ima Zavod GSD 190 članov.

Neposredne dejavnosti Zavoda GSD članstvu


Manjši turistični ponudniki potrebujejo in podpirajo aktivnosti, ki so jim neposredno v korist, pomoč, ki jih lahko razumejo in v praksi ovrednotijo. Njim npr. ni v korist informacija in načelno ustno svetovanje, da se lahko prijavijo za finančno pomoč na javni razpis, ki je objavljen v uradnem listu, če se jim konkretno ne pomaga izpolniti običajno obsežnih in zahtevnih obrazcev itd.. Za večje, velike turistične ponudnike ti problemi niso tako izraziti, zato so tudi razlogi njihovega združevanja lahko bolj splošni, bolj vidno usklajeni z  deklariranimi družbenimi cilji in zato tudi deležni večje javne podpore kot posamezniki ali njihova združenja. Zavod GSD  s predhodniki opravlja v tem smislu pionirsko delo, ker pristojne v državi in potencialno članstvo osvešča, prepričuje o pomenu  obravnavanega segmenta malega turizma z vidika posameznika in z gledišča razvoja Slovenije.

Glede na navedeno so neposredne aktivnosti  Zavoda GSD članstvu:
(1) Člani, ponudniki nastanitev lahko uporabljajo podporno okolje Zavoda GSD za promocijo in trženje tako da:
  • za predstavitev turistične ponudbe in za lažje sklepanje rezervacij uporabljajo funkcionalnosti spletnega mesta ETRIPS;
  • tipsko objavijo turistično ponudbo v Katalogu zasebnih nastanitev, ki se izdaja v tekočem letu ter imajo popust pri objavi dodatnega svojega oglasa;
  • so objavljeni na portalu Zavoda GSD s povezavo na lastno spletno stran.
(2) Zavod GSD članom preko svojega portala na strani www.gsd.si/člani v rubriki »Za člane« nudi informacije, ki so članom lahko v pomoč pri prvi ureditvi zasebne nastanitve in kasneje pri opravljanju dejavnosti. V okviru tega so objavljene informacije, postopki, obrazci in vsebine v naslednjih sklopih:
  • pogoji za opravljanje nastanitvene dejavnosti
  • kategorizacija
  • dokumenti in postopek ureditve stanovanja glede na način oddajanja (s stanovanjsko najemno pogodbo / kratkoročno v skladu z zakonom o gostinstvu)
  • obrazci
(3) Članom Zavod GSD nudi popust pri udeležbi na delavnicah in seminarjih, ki jih organizira Zavod GSD.
Nadaljuj
Več...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.