Obvestila
Spoštovani ponudniki nastanitev,

od 1.1.2019 je potrebno od vsake nočitve poleg turistične takse plačati tudi promocijsko takso, ki je namenjena Slovenski turistični organizaciji za promocijo turizma. Turistično in promocijsko takso za januar 2019 boste do 25. februarja 2019 plačali na nov prehodni račun občine.

1. Koliko znaša promocijska taksa?

Višino turistične takse z odlokom določi občina, medtem ko višino promocijske taksa določa država in je enaka 25% vrednosti turistične takse v občini.
 
Izračun promocijske takse v primeru, da je turistična taksa = 2 EUR:
Promocijska taksa je 2 EUR x 0,25 = 0,5 EUR
 
V primeru, da se izračun obeh taks izide na 3 decimalke, se višina taks lahko zaokroži na 2 decimalki (npr. Mestna občina Ljubljana)

2. Kako na računu prikazati turistično in promocijsko takso?

Ministrstvo priporoča uporabo 2 ločenih postavk (eno za turistično in drugo za promocijsko takso), a vseeno lahko na računu obe taksi navedete v eni postavki, ki mora zajeti obe taksi. Navajanje le turistične takse je napačno.

Priporočamo, da npr. besedo »promocijska« skrajšate.

Primera navedbe ene postavke za obe taksi v slo / en:
 
Turistična in prom. taksa   / Tourist & prom. tax     2,5 EUR
T&P taksa / T&P tax                                          2,5 EUR
 
Primer navedbe dveh postavk v slo / en:

Turistična taksa  / Tourist tax                               2 EUR
Promocijska taksa / Promotional tax                      0,5 EUR

3. Katero takso poročamo v eTurizem?


Ob poročanju (prijavi) gosta v aplikacijo eTurizem ali preko druge aplikacije vpišete samo znesek turistične takse npr. 2 EUR (npr. poročanja z aplikacijo Etrips)

4. Katere evidence taks ste dolžni voditi?

Dolžni ste voditi že poznano evidenco turistične takse, ki je po zakonu  razvidna tudi iz knjige gostov. Zaradi inšpekcijskih pregledov je priporočljivo izbrati aplikacijo, iz katere knjigo gostov hitro natisnete ali izvozite v pdf datoteko.

Evidenca promocijske takse je priporočljiva z vidika lažje kontrole.
V aplikacijah, ki pokrivajo poročanje v eTurizem in izstavljanje računov, vam mesečna obveznost plačila promocijske takse predstavlja razliko med mesečno evidenco turistične takse in mesečnim pregledom zaračunane postavke taksa.

5. Kam obe taksi nakažete?

Obe taksi boste prvič nakazali do 25.2.2019 na nov prehodni račun občine. Taksi nakažete v enem znesku.
 
Turistično takso za mesec december nakažete do 25.1.2019 še na star račun občine.

Dodatne informacije o uvedbi promocijske takse, poročanju turistične takse od 1.1.2019 in drugih obvestilih AJPES s tega področja lahko preberete na naslednji povezavi:

https://www.ajpes.si/Doc/Statistike/Druge_statistike/GostiInPrenocitve/eTurizem-kljucna_vsebinska_pojasnila.pdf


Nadaljuj
Več...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.