Obvestila
MALI  TURIZEM IN ZAVOD  GOSTOLJUBNOST  SLOVENSKIH  DOMOV
Razvoj, rezultati, usmeritve 1993-2015
Drugo obdobje od leta 1996 do leta 2005



Dosežene spremembe v zakonodaji

Problematiko registracije nastanitvene dejavnosti manjših turističnih nastanitvenih subjektov v stanovanjskih in podobnih prostorih smo izpostavili že v poglavju 2.1. Predhodniki Zavoda GSD so v obdobju od leta 1996 do leta 2006 podali veliko zakonodajnih predlogov in lobirali za njihovo podporo. Na tem mestu izpostavljamo le najpomembnejše dosežene spremembe.


Zakonska olajšava za najmanjše sobodajalce, da lahko delujejo kot registrirane fizične osebe vpisane v register sobodajalcev – Zgos-A

Konec leta 1995 je bil sprejet zakon o gostinstvu, ki je po razlagah pristojnega ministrstva zaradi usklajevanja z zakonom o gospodarskih družbah ukinil sobodajalstvo kot dopolnilno delo. Sobodajalec naj bi smel biti le fizična oseba samostojni podjetnik, ki opravlja sobodajalstvo v lastnem stanovanju. Število registriranih sobodajalcev v Sloveniji se je zmanjšalo s cca. 6000 na nekaj sto. Zakonske olajšave za manjše sobodajalce, da lahko delujejo kot registrirane fizične osebe brez statusa samostojnega podjetnika posameznika, so bile sprejete štiri leta kasneje, v letu 1999, po ustanovitvi in po aktivnostih sekcije sobodajalcev pri Združenju za turizem in gostinstvo pri Gospodarski zbornici Slovenije. Sprejete spremembe in dopolnitve zakona o gostinstvu (ZGos-A) so uvedle sobodajalca – fizično osebo, vpisano v register sobodajalcev pri za gostinstvo pristojni upravni enoti in v poslovni register Slovenije, ki lahko v svojem stanovanju ali počitniški hiši trajno ali občasno (nepretrgoma ne več kot tri mesece in skupno ne več kot pet mesecev v koledarskem letu) nudi gostom nastanitev z zajtrkom ali brez in gostom nudi več kot 15 ležišč.


Nedvoumno dovoljeno opravljanje »sobodajalstva« s strani pravnih oseb in opravljanje te dejavnosti v lastnem ali najetem stanovanju

V mesecu maju 2004 je združenje za turizem in gostinstvo pri GZS celotno problematiko nastajanja manjših turističnih nastanitvenih subjektov s predlogi zakonskih rešitev naslovilo na Vlado RS in odgovorne ministre. Kljub dokaj načelnemu odgovoru vlade, je bil sprožen začetek za spremembo zakona o gostinstvu. Spremembe in dopolnitve tega zakona (ZGos-B) so bile sprejete konec leta 2005 in so omogočile, da so sobodajalstvo nedvoumno lahko začele opravljati gospodarske družbe in da se je sobodajalstvo nedvoumno lahko začelo opravljati v lastnem ali najetem stanovanju. Sprememba 14. člena zakona o gostinstvu se je glasila:
» Sobodajalec po tem zakonu je fizična oseba, samostojni podjetnik posameznik, društvo ali pravna oseba, ki nudi gostom nastanitev z zajtrkom ali brez, v lastnem ali v najetem stanovanju ali počitniški hiši.
Fizična oseba je lahko sobodajalec, če opravlja svojo dejavnost le občasno (nepretrgoma ne več kot tri mesece in skupno ne več kot pet mesecev v koledarskem letu) in gostom nudi do 15 ležišč, ter je vpisana v register sobodajalcev pri za gostinstvo pristojni enoti upravne enote in v Poslovni register Slovenije.
Vsebino in način vodenja registra sobodajalcev iz prejšnjega odstavka predpiše minister, pristojen za gostinstvo.”
Nadaljuj
Več...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.