Obvestila
MALI  TURIZEM IN ZAVOD  GOSTOLJUBNOST  SLOVENSKIH  DOMOV
Razvoj, rezultati, usmeritve 1993-2015

Prvo obdobje do leta 1996

V skupni državi Jugoslaviji in kasneje v samostojni državi Slovenije se je vse do leta 1996, skupno več kot dvajset let ponudba oddajanja zasebnih sob, apartmajev in počitniških hiš razvijala kot dopolnilno delo, kateri se je kmalu po ustanovitvi države Slovenije pridružila turistična ponudba na kmetijah. Lastniki teh turističnih nastanitev so bile fizične osebe. Večina turističnih nastanitev je bila v počitniških hišah in počitniških stanovanjih. Nedvomno je bila pretežno obvezna družbena lastnina v gospodarskem sektorju razlog, da so fizične osebe investirale v lastna stanovanja, počitniške zmogljivosti in v manjše obrtne obrate, kjer je bila zasebna lastnina dopustna. Posamezniki so imeli tudi po dve počitniški hiši, eno v gorah, eno ob morju in od tega pretežno ob istrski obali današnje Slovenije in Hrvaške.
Za pridobivanje gostov so skrbeli lastniki sami, kasneje večja turistična podjetja kot so Kompas ter Globtour in največ turistična društva.

Vzporedno z zasebno ponudbo so se v skupni Jugoslaviji povečevale počitniške zmogljivosti družbenega standarda. Koliko je bilo vseh zmogljivosti ni točnega podatka. Ocenjujemo, da je bilo preko 30.000 postelj brez zmogljivosti v družbenem »sindikalnem« sektorju, ki se je v obdobju lastninjenja množično preselil v zasebni sektor. Nedvomno jih je bilo v Jugoslaviji zelo veliko, saj je praviloma vsak zaposleni imel možnost dobiti prostor za preživljanje letnega dopusta ob morju, v gorah, v nekem turističnem kraju v Sloveniji ali ob jadranski obali. Cene so bile v objektih družbenega standarda subvencionirane in dostopne skoraj vsakomur.

Povpraševanje tujih gostov je bilo usmerjeno v znane turistične kraje, Ljubljana npr. ni bila izpostavljena kot turistično mesto in ni imela v letu 1993 uradno registriranih zasebnih počitniških nastanitev. Če so bili ljubljanski hoteli zasedeni zaradi določenih dogodkov, so se udeleženci vozili iz gorenjskih hotelov v Ljubljano. Prvo uradno registrirano zasebno »turistično« nastanitveno ponudbo je v letu 1995 tržišču ponudila družba TOUR DA-LA d.o.o. iz Trzina s pomočjo turistične agencije MIREDITA d.o.o. v Ljubljani.

Pri tem je bila Mestna občina Ljubljana (MOL) izredno pozitiven dejavnik za začetek razvoja malega turizma v Ljubljani. V MOL-u so v tistem času potekale intenzivne aktivnosti za vzpostavitev Podjetniškega centra Ljubljana za pomoč in podporo razvoju novih idej in vzpostavitvi novih podjetij. V okviru strategije razvoja malega gospodarstva je bilo ugotovljeno, da je v Ljubljani eden velikih neizkoriščenih potencialov področje turizma, ki daje multiplikativne učinke na razvoj in pri tem lahko ustvari nova delovna mesta z dodano vrednostjo. V zvezi s tem je MOL sprejel pobudo takrat nastajajočega »start up« podjetja TOUR DA-LA d.o.o. in v sodelovanju je bila v letu 1994 izdelana strokovna podlaga imenovana “PROJEKT APARTMAJI”. Ta zametek novega poslovnega modela upravljanja zasebnih nastanitvenih zmogljivosti na zaokroženem območju Ljubljane je vseboval tudi kriterije za kategorizacijo teh turističnih nastanitev, kajti državna kategorizacija nastanitvenih obratov je bila uvedena šele leta 1997. V tem inkubacijskem obdobju je Podjetniški center Ljubljana (PCL) nudil vso podporo pri razvoju podjetniške ideje. MOL in podjetje TOUR DA-LA d.o.o. sta konec leta 1995 sklenila dogovor "Dogovor o sodelovanju pri organiziranju zasebnih nastanitvenih zmogljivosti v turistične namene v Ljubljani in njeni ožji okolici" ter v začetku leta 1998 "Dogovor o sodelovanju za uveljavitev nacionalnega programa Organizirano sobodajalstvo v Sloveniji", h kateremu je pristopila tudi Gospodarska zbornica Slovenije. Dogovor ni mogel biti v celoti uresničen zaradi še danes neusterzenga odziva državnih organov
Tak način prenosa ideje v konkretni razvoj podjetništva je omogočil, da je v promociji finančno sodelovalo več podjetij, kar je razvidno tudi iz prve promocijske zloženke.

Nadaljuj
Več...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.