Obvestila
MALI  TURIZEM IN ZAVOD  GOSTOLJUBNOST  SLOVENSKIH  DOMOV
Razvoj, rezultati, usmeritve 1993-2015
Drugo obdobje od leta 1996 do leta 2005



Projekt GSD »Gostoljubnost slovenskih domov« v obdobju od leta 2000 do leta 2006

Začetek projekta Gostoljubnost slovenskih domov 2009-2014, sega v leto 2000, ko so bile s sofinanciranjem države opredeljene ključne naloge v študiji »Strateški in izvedbeni projekt oblikovanja in trženja mreže apartmajev in sobodajalcev v Sloveniji s predlogom ustanovitve »Turističnega incoming centra apartmaji Slovenije««. Rezultat nadaljevanja projekta v letu 2001 in 2002 so izhodišča za oblikovanje tez skupnih pogojev sodelovanja v verigi nastajanja celostnega turističnega proizvoda in aplikativni strateški razvojni program za Ljubljano pod naslovom »Gostoljubnost ljubljanskih hiš - nove turistične sobe in apartmaji«. Projekt Gostoljubnost ljubljanskih hiš je v Ljubljani vzpodbudil nastajanje novih manjših turističnih nastanitev, razširil mrežo že povezanih zasebnih nastanitev okoli nosilnega podjetja TOUR AS d.o.o. in poglobil sodelovanje s specializiranimi poslovnimi subjekti v mreži. Tako povezane zasebne nastanitve so se izkazale za uspešen poslovni model in v svetovnem priznanem on-line rezervacijskem sistemu Booking.com, se je po tem poslovnem modelu organizirana zasebna nastanitvena ponudba lahko vključila v on-line trženje kot »Central Apartments TOUR AS«.

Sistematično in strokovno razvijanje ponudbe turističnih nastanitev, povezovanje na regionalni in nacionalnii ravni je vodilo v nastanek projekta »Gostoljubnost slovenskih domov«.

Zavod PTO AS, združenje za turizem in gostinstvo pri Gospodarski zbornici Slovenije in družba TOUR AS d.o.o. so projekta »Gostoljubnost slovenskih domov« konec leta 2003 predstavili 13-im območnim gospodarskim zbornicam, ki so ga pozitivno sprejele. Projekt bi se v slovenskem prostoru hitreje udejanjal, če bi na projektu bolj sodelovalo tudi Ministrstvo za gospodarstvo.

V februarju 2003 je Zavod PTO AS predlagal trem najbolj odgovornim vladnim ministrstvom, da koordinacijsko sodelujejo pri izvedbi projekta »Integralni apartmajski proizvod«, katerega namen je bil vzpostaviti skupno organizirano nastanitveno ponudbo apartmajev, počitniških hiš in stanovanj, zasebnih sob, turističnih kmetij, bivših počitniških zmogljivosti družbenega sektorja in drugih netipičnih gostinskih obratov (nehotelskih nastanitev), ki gostom zagotavljajo celovite storitve bivanja z organiziranimi turističnimi programi in ponudbo kraja, v katerem je nastanitev. S tem v zvezi je Zavod PTO AS podprl prijavo 11-ih podjetij in 7-ih inštitucij in organizacij na javni razpis Ministrstva za gospodarstvo za spodbujanje razvoja grozdov za leti 2003-2004 za sofinanciranje projekta »Grozd manjših turističnih ponudnikov«. Kljub temu, da je bil v obeh primerih izpostavljen javni interes, da je projekt nastal na osnovi že dokazanih rezultatov in preko GZS izražene potrebe po istočasnem vzpodbujanju potencialov malega turizma in malega podjetništva v celotni državi, ki se samo od sebe težko prebija do uspešnosti in prepoznavnosti, je bila državna podpora odklonjena z utemeljitvijo, da kritična masa znanja, veščin, tehnologije in sredstev ni dosežena, da je interes udeležencev v sistemu preveč splošen, da vsi člani projekte skupine niso vodilne osebe svojih firm, da je dosedanje sodelovanje šibko in vse aktivnosti v rokah enega podjetja, da struktura financiranja ne kaže na udeležbo vseh sodelujočih. Glavna pripomba v zvezi s predlaganim projektom je bila, da je kritična masa skupine za grozd nacionalnega pomena premajhna, da vloga bolj sodi na razpis za lokalne grozde. V opisani situaciji mali turizem z majhnimi ponudniki nastanitev ni imel realnih razvojnih možnosti.

V mesecu maju 2004 je združenje za turizem in gostinstvo pri GZS celotno problematiko nastajanja manjših turističnih nastanitvenih subjektov s predlogi zakonskih rešitev naslovilo na Vlado RS in odgovorne ministre. Kljub dokaj načelnemu odgovoru vlade, je bil sprožen začetek za spremembo zakona o gostinstvu.
Spremembe tega zakona so bile sprejete konec leta 2005 in so tudi omogočile, da so sobodajalstvo nedvoumno lahko začele opravljati gospodarske družbe.
Nadaljuj
Več...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.