Obvestila
Delovanje, razvoj in rezultati
Zavoda Gostoljubnost slovenskih domov, njegovih pobudnikov in predhodnikov
v obdobju od leta 1996 do 2015

 

V tej rubriki povzemamo nektere dosežke in opravljene razvojne aktivnosti Zavoda Gostoljubnost slovenskih domov ter njegovih predhodnikov na področju dejavnosti sobodajalcev in manjših turističnih ponudnikov od leta 1996 dalje.

Ob osamosvojitvi Slovenije so bili sobodajalci največkrat organizirani v turističnih društvih pod okriljem Turistične zveze Slovenije.

Leta 1995 je Mestna občina Ljubljana podprla projekt "Apartmaji" v okviru "Dogovora o sodelovanju pri organiziranju zasebnih nastanitvenih zmogljivosti v turistične namene v Ljubljani in njeni ožji okolici" s katerim se je začel razvoj zasebne turistične ponudbe po tako imenovanem poslovnem modelu razpršenega hotela.

Leta 1998 se
je dogovor s pristopom Gospodarske zbornice Slovenije razširil "Dogovor o sodelovanju za uveljavitev nacionalnega programa Organizirano sobodajalstvo v Sloveniji", ustanovljena je bila sekcija sobodajalcev pri Gospodarski zbornici Slovenije, a zaradi neustreznega odziva državnih organov dogovor v celoti ni mogel biti uresničen.

Leta 2001 je na pobudbo sekcije Sobodajalcev pri Gospodarski zbornici Slovenije ustanovaljen Zavod Gostoljubnost slovenskih domov, ki se je ob ustanovitvi imenoval Zavod PTO AS, področna turistična organizacija za razvoj in organiziranost apartmajev in zasebnih sob.

Aktivnosti Zavoda GSD služijo:

  • Sedanjim in potencialnim fizičnim in pravnim osebam, ki delujejo ali bi želeli delovati v turistični dejavnosti. Majhnost ni ovira za njihov uspešen razvoj, nasprotno celo prednost, če izpostavijo svoje naravne prednosti in se v določenih delovnih funkcijah povezujejo s sebi enakimi ali podobnimi.

  • Občinam, saj je pogosto potrebno zelo malo javne podpore in njihovega sodelovanja za uveljavitev podjetniške ideje, ki je tudi izziv za druge potencialne podjetnike in v skupno dobro.

  • Družbenim dejavnikom razvoja malega turizma na nacionalni in lokalni ravni, da del svojih pristojnosti uveljavljajo tudi s pomočjo izpostavljenih organizacijskih oblik združevanja, kot je tudi Zavod Gostoljubnost slovenskih domov.

Poglavja

1.
Prvo obdobje do leta 1996

2.
Drugo obdobje od leta 1996 do leta 2005

 
2.7.1. Zakonska olajšava za najmanjše sobodajalce, da lahko delujejo kot registrirane fizične osebe vpisane v register sobodajalcev – Zgos-A
2.7.2. Nedvoumno dovoljeno opravljanje »sobodajalstva« s strani pravnih oseb in opravljanje te dejavnosti v lastnem ali najetem stanovanju
 
2.3. Združenje za turizem in gostinstvo pri Gospodarski zbornici Slovenije
3.
Tretje obdobje od leta 2005 dalje


3.2.1. Posveta v Državnem svetu RS temo » Neskladne zakonske podlage in nesankcionirane zlorabe oddajanja stanovanj izničujejo podjetništvo in povečujejo socialno diferenciacijo prebivalstva « in » Različni nameni rabe stanovanj «

3.2.2. Sodelovanjem  v razpravah sprememb stanovanjskega zakona (SZ)
   
3.4.3. Članstvo

Nadaljuj
Več...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.