Obvestila

 

Novi prekomerni ukrepi za omejevanje dejavnosti sobodajalcev
potrebujejo pravno mnenje in argumente

 


Novi zakon o gostinstvu (Zgos-1), ki ga predlaga Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo predvideva nove ukrepe omejevanja dejavnosti sobodajalcev (kratkoročnega oddajanje nepremičnin stanovanjskih nepremičnin), ki bodo v večstanovanjskih stavbah tudi de-facto onemogočili kratkoročno oddajane stanovanj.

Ti ukrepi so:

  • 100% soglasje etažnih lastnikov v večstanovanjskih stavbah kot predpogoj za vpis v Register nastanitvenih enot pri AJPES.

  • Bivanje gostov omejeno na 30 noči(!).

  • Soglasje občine k opravljanju dejavnosti sobodajalcev.

  • Oglaševanje na Airbnb, Booking.com ipd. bo dovoljeno samo z navedbo identifikacijske številke.

  • Nesorazmerno visoke kazenske določbe, tudi do 40.000 EUR.


V Zavodu GSD (Zavod gostoljubnost slovenskih domov) in ZLAN (Združenje lastnikov nepremičnin Slovenije) bomo za pridobitev argumentov v zvezi z določenimi predlaganimi ukrepi naročili izdelavo pravnega mnenja. Tudi zato, da preprečimo sprejetje tovrstne škodljive zakonodaje za nas sobodajalce in lastnike stanovanjskih nepremičnin kot tudi za Slovenijo. Po našem mnenju predlog novega zakona vsebuje v praksi neizvršljiva in ustavno-pravno sporna določila ter prekomerno omejuje pravice razpolaganja z zasebno lastnino, še zlasti s stanovanjem v večstanovanjski stavbi.

Za izdelavo pravnega mnenja je bil, po pogovoru z dvema kandidatoma, izbran vodilni strokovnjak s področja ustavnega prava Republike Slovenije. Celotna akcija, vključno s pridobitvijo pravnega mnenja, bo stala med 7.000 in 10.000 EUR, zato sedaj zbiramo sredstva za podporo izvedbe te akcije.

Ker Zavod GSD zastopa interese svojih članov in širšega kroga deležnikov, je zelo pomembno, da nas poleg članov v tem podpre čim večje število manjših turističnih ponudnikov nastanitev, lastnikov nepremičnin in enako mislečih. Zato vas vabimo, da naša prizadevanja podprete na enega od spodnjih načinov:

1.    Z vstopom v članstvo Zavoda GSD. Letna članarina za ponudnike nastanitev je:

  • 45,00 EUR za ponudnike nastanitev z 1-5 ležišči,

  • 60,00 EUR za ponudnike nastanitev z 6-20 ležišči,

  • 85,00 EUR za ponudnike nastanitev z 21-50 ležišči,

  • 100,00 EUR za ponudnike nastanitev  z več kot 50-imi ležišči.


2.    Z neposrednim finančnim prispevkom po vaših zmožnostih, a največ do višine 220,00 EUR na nastanitveno enoto.

Zaželen je tudi vaš osebni angažma pri širjenju argumentov proti sprejetju škodljive zakonodaje za sobodajalce in lastnike stanovanjskih nepremičnin kot tudi za Slovenijo.

Plačilo članarine ali prispevka nakažite na račun:

Zavoda GSD, Mala ulica 8, Ljubljana št.: SI56 0201 0009 0479 238

Namen plačila: članarina / pravno mnenje / pravno mnenje in članarina

Na e-mail naslov info@gsd.si pošljite sporočilo o vašem plačilu s podatki za izdajo računa. Če se boste odločili za plačilo članarine, pa vam bomo posredovali tudi izjavo za članstvo, ki je  dostopna tudi na
https://www.zgsd.si/clanstvo/pristopna-izjava.

Več o članstvu in ugodnostih lahko preberete na podstrani
https://www.zgsd.si/clanstvo.

S plačilom članarine v simbolični vrednosti ene nočitve gosta v vaši nastanitvi, boste pomembno prispevali k našemu boju za pravičnejšo ureditev dejavnosti sobodajalstva, ki je s predlogom zakona Zgos-1 kritično ogroženo.


Del dosežkov na področju urejanja dejavnosti sobodajalcev in aktivnosti Zavoda GSD ter njegovih predhodnikov od leta 1996 naprej si lahko ogledate na strani Zavoda GSD https://www.zgsd.si/mali-turizem.

Več o naših oddanih pripombah na predlog novele Zakona o gostinstvu (Zgos-1) si lahko preberete na podstrani

https://arhiv.zgsd.si/aktualno/pripombe-na-predlog-zakona-o-gostinstvu-1.

Nadaljuj
Več...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.