Obvestila
Pripombe na predlog novega Zakona o gostinstvu (ZGos-1), ki je bil v javni obravnavi do 6.4.2021


V zadnjih dveh letih, se je stanje na področju oddaje nepremičnin za krajši čas v Republiki Sloveniji začelo izboljševati. Z uvedbo vpisa v register nastanitvenih obratov (RNO), odmevnimi akcijami in nadzorom FURS-a, je velikanska večina podjetij, samostojnih podjetnikov in fizičnih oseb, ki izvajajo registrirano dejavnost nudenja namestitev, opustila izvajanje dejavnosti v sivi ekonomiji.


S predlogom novele ZGos-1, ki je do 6.4.2021 še v javni razpravi, se vračamo več kot 2 leti nazaj.


V Zavodu GSD, kjer se zavzemamo za uravnotežene, izvedljive in razvojno naravnane pogoje opravljanja gostinske dejavnosti manjših turističnih ponudnikov nastanitev in odpravo sive ekonomije pri vseh vrstah oddaje stanovanjskih nepremičnin žal ugotavljamo, da oddajanje zasebnih nepremičnih za krajši čas v mestih, kjer po naravi prevladujejo večstanovanjske stavbe, skozi v praksi neizvršljive in ustavno sporne določbe predloga novega ZGos-1 de-facto onemogoča.
 

Ob tem osnutek zakona skozi nedomišljene določbe:
  • ustvarja nove nepotrebne birokratske ovire z namenom v čim večji meri otežiti uporabo nepremičnega premoženja za izvajanje legitimne gospodarske dejavnosti kratkoročnega oddajanja v najem
  •  lokalnim samoupravnim skupnostim skozi izdaje soglasij, katerih namen se lahko doseže brez fizične izdaje soglasja, nalaga obsežno dodatno administracijo ter
  • skozi neenako obravnavo udeležencev na trgu, z omejitvijo kratkoročnega bivanja turistov v nepremičnini stanovanjske namembnosti do 30 dni, navaja na ponoven razrast sive ekonomije, kjer se bo sivi trg skliceval na določbe Stanovanjskega zakona.


Nenazadnje menimo:
 

  • da urejanje lastninskopravnih razmerij v večstanovanjski stavbi ni in ne more biti materija Zakona o gostinstvu. Ta vprašanja so že urejena v Stvarno-pravnem zakoniku in Stanovanjskem zakonu in
  • da bo ukinjanje segmenta turistične ponudbe v mestnih središčih Slovenije vplivalo na privlačnost Slovenije kot turistične destinacije v svetovnem merilu.
 

Pripravljene pripombe na predlog novega Zakona o gostinstvu ZGos-1 in mnenje na obrazložitev najdete na povezavah:

Pripombe na predlog novega Zakona o gostinstvu Zgos-1

Mnenje na obrazložitev predloga novega Zakona o gostinstvu Zgos-1
 


Celoten predlog novega Zakona o gostinstvu ZGos-1 je objavljena
na spodnji povezavi.

https://e-uprava.gov.si/drzava-in-druzba/e-demokracija/predlogi-predpisov/predlog-predpisa.html?id=12474

Nadaljuj
Več...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.