Obvestila
MALI  TURIZEM IN ZAVOD  GOSTOLJUBNOST  SLOVENSKIH  DOMOV
Razvoj, rezultati, usmeritve 1993-2015
Drugo obdobje od leta 1996 do leta 2005


Združenje turističnih kmetij Slovenije

Turistične kmetije so se v novi državi prve povezale v enotno tržno mrežo okoli agencije Vas, ki zaradi nespoštovanja dogovorjenih skupnih obveznosti v sistemu trženja s strani turističnih kmetij in verjetno tudi zato, ker je bil način pridobivanja gostov manj odvisen od informacijske tehnologije, kot je to danes, ni obstala. Po propadu agencije Vas in zaradi v vladi spoznane potrebe po povezovalcu in razvojni instituciji, ki bi skrbela za razvoj kmetij v Sloveniji tudi z vpeljevanjem dopolnile turistične ponudbe na kmetije, je Ministrstvo za kmetijstvo začelo zagotavljati osnovne pogoje za delovanje Združenja turističnih kmetij Slovenije. Sedaj se turistična ponudba na kmetijah oglašuje podobno kot sobodajalci v svojem katalogu »Prijazno podeželje« s pomočjo Slovenske turistične organizacije. V Katalogu zasebnih nastanitev, ki ga Zavod Gostoljubnost slovenskih domov izdaja s STO, so turistične kmetije z nastanitvijo označene in izpostavljene z logotipom združenja turističnih kmetij.

Ministrstvo za kmetijstvo zagotavlja Združenju turističnih kmetij oziroma neposredno turističnim kmetijam v okviru pospeševalne službe na terenu svetovanje za razvoj dopolnilne dejavnosti na kmetijah. Svetovanje kmetijam ni omejeno le na turistične kmetije in turistične dejavnosti, temveč zajema razne dejavnosti, primerne za opravljanje na kmetiji, kot. npr. rokodelsko obrt, peko kruha, izdelovanje spominkov itd.. Ocenjujemo, da imajo turistične kmetije zaradi težkih pogojev konkurenčnosti v njihovi osnovni kmetijski dejavnosti, s strani kmetijstva določene relativno lažje pogoje poslovanja za dopolnilne dejavnosti v kmetijstvu, med njimi tudi za dejavnosti gostinstva in turizma. Nasprotno velja za sobodajalstvo, če se ne organizira na kmetiji, ampak v drugih tudi sicer dovoljenih objektih. Brezplačnega svetovanja za ponudnike malega turizma, razen v kmetijstvu ni in tudi davčne obveznosti so za opravljanje turistične dejavnosti izven kmetijstva bolj izpostavljene. To so razlogi, ki zmanjšujejo interes turističnih kmetij za večje povezovanje znotraj skupne ponudbe malega turizma.

Turistično ponudba Združenja turističnih kmetij Slovenije je pod sloganom Prijazno podeželje objavljena na naslovu
http://www.turisticnekmetije.si/.

Nadaljuj
Več...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.